Diskjockey

DiskjockeyAlla som älskar musik har säkert agerat diskjockey i hemmet eller på en fest någon gång. Men det är extremt stor skillnad på att utöva detta som en hobby mot att arbeta som professionell diskjockey. Detta både gällande kvalité, utrustning och arbetstider.

En diskjockeys främsta uppgift är att bjuda på mixad musik på pubar, discon och festivaler. Vid större evenemang eller fester är det även vanligt att man hyr en diskjockey som därmed tar hand om den musikaliska underhållningen.

Det allra viktigaste för att kunna bli en duktig diskjockey är att hitta rätt känsla. Musik skapar känslor och det är även genom välja passande musik som discjockeyn kan förmedla rätt känsla till besökarna. Därmed kan en diskjockey påverka och förändra en känsla i ett rum. Lika mycket handlar det om att läsa av publiken och leverera vad som förväntas och följa den känsla som finns i publikhavet.

Hur mycket kan jag tjäna som diskjockey?

Diskjockey är ett av de yrken där professionalitet verkligen återspeglar sig i lönenivåerna. I genomsnitt tjänar en discjockey som är mellan 25 och 39 år 25.800kr. Om åldern är 40-64 är medellönen 25.700kr. Men det finns de som tjänar flera miljoner per år.

Att tala om månadslön för diskjockeys blir däremot till viss del missvisande. Visst finns det de som jobbar med månadslön och då är anställd av större restaurangkedjor eller liknande. Men de flesta driver egna företag och får betalt per gig. Därmed handlar det mycket om hur många gig man får och vilken ersättning man kan ta ut. Ersättningen grundar sig då både på konkurrens, utbud och inte minst hur känd och etablerad man är i branschen.

De som lyckas med en internationell karriär kan tjäna extremt mycket mer. Under 2014 tjänade Calvin Harris 452 miljoner dollar enligt en lista som Dagens Nyheter har sammanställt. På tredje plats kom den svenska diskjockeyn Avicii som dragit fulla hus när han spelat och mixat på konserter i landet. Sammanlagt hade han en inkomst på närmare 200 miljoner.

Hur blir jag diskjockey?

År 2014 publicerade DN en artikel med titeln ”DJ-drömmen bara en knapptryckning bort”. En titel som både är helt rätt och helt fel.

I och med den tekniska utvecklingen krävs det idag inte mer än en dator och ett mixprogram för att man därigenom ska kunna träna på sina kunskaper som DJ. Utbudet av musik är enormt på internet och därigenom behövs varken skivspelare eller mixerbord. På så vis är det rätt att det bara några knapptryckningar som krävs för att utveckla sin profession.

Men det man måste komma ihåg är att spelandet av musik och mix av låtar enbart är en del i yrket som diskjockey. Den andra delen är att möta publiken, känna av stämningar och kunna leverera passande stil/rytm utifrån detta. Det är inget man kan lära sig bara genom att sitta hemma och mixa vid datorn utan det krävs timmar av praktik på olika slags fester och sammanhang. Som med det mesta handlar det om att öva länge innan man kan förvänta sig få ett riktigt bra resultat. Det räcker därmed inte med några knapptryck utan det krävs timmar och åter av timmar av erfarenhet.

Flera privata företag erbjuder DJ-utbildningar vilket kan vara en mycket bra väg att gå för att få en djupare kunskap inom yrket. Här kan bland annat Svenska DJ-skolan nämnas som har kurser i tre svenska städer samt Magaluf och Ibiza. Andra företag som erbjuder kurser är DJ-akademien samt Svenska DJ-skolan.

Ibland finns det även möjlighet att lära sig mer inom den musikaliska konst på studiecirklar som genomförs av exempelvis Medborgarskolan eller ABF. Utbudet är mycket varierande eftersom detta bygger på att finns lärare inom ämnet som har intresse att lära ut det under ett visst antal kurstillfällen (oftast kvällar).

På högskolenivå finns ibland utbildningar även om det även här varierar år till år. Ett exempel är Kreativ DJ:ing som genomförts på Linnéuniversitetet. Denna kurs genomförs däremot inte längre (2015).

Utbildning är en bra grund att stå på. Men för att lyckas krävs mer. I en intervju till Chic ger Steve Angello sina bästa råd för att bli framgångsrik. Enligt honom handlar det om att ”jobba hårt, hitta utmaningarna och älska det man gör.” Precis som med alla proffsyrken handlar det alltså till stor del om inställning.

Hur lång karriär kan man ha som diskjockey?

Att vara DJ handlar inte bara om att spela skivor. Det handlar mer om att skapa musik och hitta sin egen stil. Det är det som säljer och som skapar efterfrågan på tjänsten. Bland de som lyckas hitta en stil som är efterfrågad är det många som kan leva som DJ under många år.

En uppmärksammad DJ i Sverige är Madelein Månsson som fortfarande vid 71-års ålder jobbar som professionell DJ. Under 2015 jobbade hon bland annat som klubbvärd och DJ på Gloria.

Madelein visar även tydligt att karriären som DJ handlar om vilken målgrupp man har. När klubben Gloria har öppet är åldersgränsen för besökarna 50 år. I intervjuer lyfter hon ofta upp att även äldre vill dansa och har roligt men på andra villkor än de unga. Det är därför som denna åldersgräns har satts upp.