Att Sverige är ett idrottsland är det inte någon tvekan om. Över 25% av befolkningen är medlem i en eller flera idrottsförening. Detta då antingen som aktiv utövare, som stödmedlem eller ledare. Över landet finns ungefär 20.000 olika stora föreningar som ligger under det stora rikstäckande Riksidrottsförbundet.
Att det är många idrottsintresserade och att staten även stödjer idrottsutvecklingen i landet speglar sig även i de idrottsliga framgångarna. Trots att det är ett mycket litet land har Sverige stora framgångar i ett flertal idrotter. Det i allt från exempelvis pingis, handboll, skidåkning och curling.
Bakom dessa idrottsframgångar står även framgångsrika idrottstränare. Många har även en egen karriär bakom sig även om den inte nödvändigtvis behöver varit på elitnivå.
Som ledare handlar det om att leda, inspirera och instruera utövaren så att utvecklingen hela tiden går framåt. Det handlar då inte enbart om fysiska träningar utan kan lika gärna handla om att sätta rätt målbilder och jobba med den mentala inställningen till sina prestationer.
Hur arbetet ser ut varierar kraftigt beroende på vilken sport man är idrottstränare inom. En tydlig sak som skiljer är om det är en individuell sport eller en lagsport. Är det lagsport är det exempelvis mycket viktigt att jobba med gruppdynamik och grupprocesser.
Hur mycket kan jag tjäna som idrottstränare?
Det finns några få tränare som har extremt höga löner. Det handlar då om tränare för de bästa lagen i de bästa ligorna. Ett exempel från 2015 är Jorge Jesus som under det året var tränare för det Portugisiska fotbollslaget Benfica. Det är inte ett av världens tio bästa fotbollslag men Jesus var världens tionde bästa betalda idrottsledare under detta år. Hans lön var på 5 miljoner dollar.
Bäst fick däremot Joseph Guardiola som tränade Bayern München. Han kunde under året lyfta en lön på 24 miljoner dollar.
För de allra bästa handlar det alltså miljoner dollar per år men det är ytterst få som når dit. I lägre serier och i andra sporter är lönerna betydligt lägre. Generellt kan sägas att lönerna för idrottstränare går lite hand i hand gällande utvecklingen av löner för idrottsutövarna. I de idrotter där spelarna har hög lön har även tränarna hög lön. Men där det inte finns pengar till höga löner till spelarna kommer även tränarna få nöja sig mindre summor.
Längst ner i seriesystemen jobbar oftast tränarna gratis eller mot en symbolisk summa. Ju högre upp man kommer desto högre lön kan erbjudas. I Sverige kan idrottsledare i de större sporterna leva på yrket men för att få en normal lön inom andra sporter behöver man söka sig till länder där dessa sporter är större vilket även då genererar mer pengar till sporten och dess utövare.
Hur blir jag idrottstränare?
Första steget som tas för att bli en professionell idrottsledare är att börja leda ett lag på sin fritid. Det är mycket få ledare som bara genom utbildning får ett arbete som ger den lön som gör att man kan utöva det på heltid. Precis som att idrottare måste träna mängder av timmar för att nå sitt mål så måste tränarna göra detsamma.
Genom att gå utbildningar kan man däremot ta ett tydligt steg mot sitt mål. Det finns allmänna idrottsutbildningar på högskolor och universitet med fokus på idrottsvetenskap eller hälsoprofiler. Här kan man få en allmän kunskap om grupprocesser, kost & hälsa och exempelvis mental träning. Däremot är dessa breda och är inte specialiserade på en speciell idrott. För att få kunskap om teknik och utveckling inom en speciell idrott krävs det att man istället går en utbildning med det som fokus.
Inom fotboll, hockey och andra stora sporter finns flera utbildningar som anordnas över hela Sverige. Varje år genomför exempelvis ca 10.000 personer den tränarutbildning som SvFF genomför. Ett bra första steg att ta är att kontakta det förbund man tillhör och fråga om det genomförs tränarutbildningar inom denna sport. Inom fotboll finns även högskoleutbildningar som ger god kunskap för att kunna bli fotbollstränare.
När det kommer till större sporter finns även betydligt mer material att läsa och använda sig av. Ett exempel är Svenska Fotbollsförbundet som från och med 2016 kommer att öppna en utbildningsportal på internet. Här kan tränare ladda hem utvecklingsplaner, övningar och annat som kan ligga till grund för att utveckla sitt arbete.
Ett alternativ kan även vara att läsa till Personlig Tränare vilket är en bra grund att stå på om det handlar individuella sporter. Även här är det främst fokus på allmän kunskap och mental träning även om det även finns utbildningar som även har en del utbildning inom styrketräning och konditionsträning.
Hur stor är chansen att lyckas blir idrottstränare?
Hur stor chans det är att bli idrottstränare beror både på inom vilken sport man vill vara aktiv och vilken nivå man siktar på. Efterfrågan på Personliga Tränare är relativt stor i storstäder och de med denna utbildning brukar inte ha speciellt svårt att få ett jobb.
Efterfrågan är även mycket stor på riktigt bra tränare i ett flertal olika sporter. I Sverige är det generellt brist på duktiga idrottstränare vilket gör att de som är duktiga alltid har möjlighet till jobb. Det svåra är alltså inte att få jobb – utan att bli tillräckligt duktig för att vara attraktiv på denna arbetsmarknad.
Idrottsledare är ett komplext yrke där man både ska motivera, engagera och styra en grupp eller individ. Det finns många tränare som är mycket duktiga på den tekniska delen men har svårt att hantera en grupp likväl som det finns motsatta exempel. Till stor del handlar det om att ha goda ledarkunskaper. Det är grunden till allt ledarskap. Sedan krävs erfarenhet, kunskap inom sporten och ett brinnande intresse.
Chansen är stor att lyckas – för de som är beredd att gå den långa vägen och kämpa sig upp mot toppen i flera år. Detta i likhet med att vara idrottsproffs.
Hur lång karriär kan man ha som idrottstränare?
Att karriärer för idrottstränare kan vara långa har ett flertal olika tränare bevisat över åren. Sveriges kanske mest kända tränare är Sven-Göran Eriksson. Han blev känd när han ”slog igenom” med IFK Göteborg under de första åren av 80-talet. Detta med bland annat vinst i UEFA-cupen.
Han har sedan dess arbetat i nio olika länder och varit coach för flera nationallag i fotboll. År 2014 var han tränare för Guangzhou R&F i Förenade Arabemiraten. För detta fick han då drygt 20 miljoner per år.
Listan kan göras lång med tränare som har lika lång karriär som Svennis. Mycket handlar det om att tränarna inte behöver ha samma fysik som spelarna och att man lär sig av sina egna erfarenheter och därmed kan ta med sig och förbättra sig arbete över åren.
Någon övre gräns för hur gammal man kan vara för att leda ett lag finns generellt inte.