Musiker

MusikerHur det är att jobba som musiker skiljer sig på ett flertal punkter beroende på vad man spelar/sjunger och i vilket sammanhang man framför detta. Det är exempelvis en enorm skillnad på att spela fiol i en stor orkester i en konsertlokal mot att stå på scen som popartist framför 10.000-tals skrikande fans på en musikfestival.

Men grunden är densamma d.v.s. att det krävs mängder av timmar av träning för att nå den nivån att man kan leva på sin musik. Träningen fortsätter även när man nått den nivån. Detta både för att utveckla sina kunskaper inom sång och musik samt för att träna in nya repertoarer.. Ett exempel kan tas från symfoniorkestrar där de anställda har en viss tid avsatt varje dag till att träna på sitt instrument.

En annan likhet är att en majoritet av alla musiker har till stor del kvällsjobb. Det är på kvällarna som de flesta föreställningar genomförs och det är då som underhållning på restauranger och pubar efterfrågas. Men självklart finns här även undantag. Flera musiker arbetar dagtid och inte sällan hemifrån eller från en egen studio.

Att jobba som musiker/artist behöver därmed inte enbart betyda att man står på en scen och framför sin repertoar (även om många förknippar detta med musikeryrket) utan kan lika gärna handla om att spela musik för att skapa musikspår på filmer eller vara kantor i en kyrka.

Hur mycket kan jag tjäna som musiker?

Musiker(25-39 år) inom konstmusik i Sverige tjänar ungefär 28.800kr/månaden. Genom att ha mer erfarenhet skapas förutsättningarna för högre löner för äldre musiker. I genomsnitt tjänar musiker (40-64år) 31.700kr. Skillnaden är alltså inte speciellt stor trots att många av de ”äldre” musikerna har betydligt fler år av erfarenhet.

Lönen är lägre för musiker inom populärmusik så som schlager, pop och rock. Här är lönenivåerna på 25.800kr respektive 25.700kr. Samma lönenivåer gäller för musikal och revyartister. I dessa branscher värderas alltså inte erfarenhet i lika stor grad.

En genre som sticker ut något är dansbandsmusiker. Det finns ett flertal dansband som inte bara lever på sin musik utan även får miljoner per år för sina framträdanden. Bland dessa finns exempelvis Vikingarna, Lasse Stefanz och Scotts. Det är inte ovanligt att banden tar över 100.000kr för en danskväll.

En stor orsak till att pengarna finns hos dansbanden är att danskvällar genomförs regelbundet runt om i Sverige och att det är otroligt populärt att dansa i landet. Det är få som går på en popkonsert mer än någon gång per år men de som dansar gör detta gärna flera gånger i månaden. Med stor uppslutning och många gig finns förutsättningarna till höga löner. Men självklart är det som i alla branscher – det är de populäraste som får de högsta lönerna.

Hur mycket man kan tjäna beror därmed både på genre, ålder och instrument som spelas. Till viss del även hur duktig man är på sitt instrument men det krävs inte att man är bland de bästa för att man ska kunna leva på musiken. Då är betydligt viktigare att ”slå igenom” och bli populär. Det är inte alltid kunskap och popularitet går hand i hand.

Hur blir jag musiker?

För att bli en riktigt bra musiker gäller det att börja träna i tidig ålder och sedan arbeta sig framåt för att nå nivån där det går att få så mycket betalt för sin musik att man kan leva på det.

Även om det går att träna på egen hand så har de allra flesta musiker gått någon slags utbildning. Första steget är inte sällan hos Kulturskolan som erbjuder lektioner i de vanligaste instrumenten oftast från 7-10 års ålder.

Vill man utveckla sina musikaliska kunskaper mer än bara på sin fritid finns även grundskolor med speciella musikinriktningar. Det innebär att eleverna får mer tid för musikundervisning på schemat samtidigt som musikutbildningen även till viss del kan integreras i de övriga ämnena i skolan.

När det sedan kommer till gymnasienivå finns det flera musikgymnasier att välja på. Exempel är Kungsholmens Gymnasium i Stockholm, Film & Musikgymnasiet i Norrköping och Musikkonservatoriet i Falun. Här är undervisningen bred och ofta högskoleförberedande samtidigt som man kan utveckla sitt musikintresse med lektioner i det instrument man spelar. För att komma in på dessa krävs att man genomför en spelning/sångtest för lärare. Det är alltså inte främst betyg som avgör vilka som får chansen att gå på dessa gymnasier.

Även musikhögskolor finns på ett flertal orter i Sverige. Här är det kunskaper som först och främst ligger till grund för vilka som får komma in på skolan. Inriktningarna är många både gällande instrument och musikalisk genre.

Även om utbildning är grunden så räcker det inte idag för att bli en proffsmusiker. Det krävs även att man tar de tillfällen som finns för att visa upp sina kunskaper. Många musiker börjar sin karriär med att spela på lokala restauranger, pubar och stadsfester. Detta för att få en scen att nå ut med sin musik. För i Sverige räcker det inte att vara mycket duktig sångare eller musiker. Många gånger krävs det även att man hittar en personlig prägel med sin musik. En inriktning eller stil som gör att man står ut mot alla andra som konkurrerar om att få leva på sina musikaliska kunskaper.

Hur lång karriär kan man ha som musiker?

Hur lång karriär man kan ha som musiker beror till viss del på vad för slags musik som spelas. Som lönenivåerna visar (se ”Hur mycket kan jag tjäna som musiker?”) är ålder och erfarenhet något som premieras i viss musikgenre men inte inom andra. En person som jobbar med klassisk musik och exempelvis är cellospelare eller operasångare kan ha detta yrke under mycket lång tid. Detta så länge man kan leverera kvalité i den nivå som arbetsgivaren kräver.   Inom popmusik är det framförallt yngre som lyfts fram inom musikbranschen och här kan ålder i vissa fall vara en nackdel.

För de som är mycket duktiga på ett instrument eller har en sångröst ”utöver det normala” har däremot förutsättningarna för en lång karriär. Men konkurrensen är hård och de som inte ligger på topp dalar snart mot en nivå där det kan bli svårt att leva på musiken.